Stabilizatori de tensiune

(click pe poze pentru a mari)

171 Stabilizatori De Tensiune Siemens173 Stabilizatori De Tensiune Siemens

Pentru a funcţiona corect aparatura electronică necesită tensiuni de alimentare continue. Stabilizatorul de tensiune ideal este un circuit care asigură la ieşire o tensiune independentă de tensiunea de intrare, de curentul de sarcină şi de temperatură.

Stabilizatorul de tensiune real nu poate realiza o independenţă totală a tensiunii de ieşire de factorii mentionaţi mai sus, dar le micşorează dependenţa. Stabilizatorul de tensiune, împreună cu redresorul şi filtrul formează o sursă de tensiune stabilizată.

După principiul de funcţionare stabilizatoarele de tensiune se împart în:
- stabilizatoare parametrice - are structura cea mai simplă şi se bazează pe funcţionarea neliniară a caracteristicii curent - tensiune a dispozitivului electronic folosit (în general o diodă stabilizatoare)
- stabilizatoare cu reacţie - realizează funcţia de stabilizare printr-o reacţie negativă, dispozitivele electronice folosite lucrând liniar
- stabilizatoare în regim de comutaţie - sunt tot stabilizatoare cu reacţie, în care însă elementul regulator al tensiunii de ieşire nu lucrează liniar, ci în regim de comutaţie

După cum elementul regulator al tensiunii stabilizate se află în serie sau în derivaţie cu ieşirea stabilizatorului, pot fi:
- stabilizatoare serie
- stabilizatoare derivaţie

Online Shop

Promotii

Preturi

Cariera

Download